Dr. Roosensplein
Een belangrijke doelstelling voor het Dr. Roosensplein was de optimalisering van de riolering en waterhuishouding. Er kwam een performant gescheiden rioleringsstelsel waardoor de druk op de riolering afneemt en er minder kans is op overstroming. Afvalwater wordt via de nieuwe DWA-riolering aangesloten op de Aquafin-collector van de Donksesteenweg. Regenwater wordt vertraagd afgevoerd via nieuwe Regenwaterriool op het rioleringsstelsel Donksesteenweg/Lemmélei. De technische innovatie kwam er met de aanleg van een ondergronds infiltratiebekken waar 250 m³ water gebufferd kan worden (wat gelijkstaat met zo'n 2000 gevulde ligbaden). Zo vermijden we wateroverlast bij hevige regenval. Er zijn tevens infiltratiebuizen voorzien (buizen die waterinfiltratie in de grond mogelijk maken)
Het groenblauwe karakter blijft voor ons prioritair, ook al is er redelijk wat verharding voorzien om beleving, zoals terrassen, trouwrecepties, concertjes e.d., maar ook laadinfrastructuur en fietsenstalling mogelijk te maken. De ingeniositeit van het plein zit hem echter onder die stenen.
Zo werden er boombunkers geplaatst bij alle nieuwe en oude bomen op Dr. Roosensplein en Donksesteenweg. Op de planning stonden de aanplanting van 15 nieuwe bomen en behoud van 8 bestaande bomen. Zij kregen allen extra doorwortelbare ruimte. Een stevige vergroening die maatwerk vereist. TreeBuilders installeerde daarom samen met aannemer Hens nv het TreeParker boombunkersysteem, bestaande uit verschillende units. Deze dragen het verkeer en zorgen voor een onverstoorde doorwortelbare ruimte onder de verharding. Op die manier kunnen ook deze bomen langdurig gezond groeien en hierbij de ecosysteemdiensten ondersteunen in een stedelijke omgeving."
De Bioswale of moderne stadswadi is de eyecatcher van het plein. Die verzamelt al het water van de daken en het plein en voert dit traag af. Het water zal langzaam infiltreren in de grond en in de aparte regenwaterafvoer. Het plein is zo geconstrueerd dat het regenwater afloopt naar deze bioswale. We doen dus aan waterbuffering midden in ons stadscentrum. Hier zijn 10 soorten waterplanten aangeplant. In de zomer zal die zitput wellicht droog staan; in de winter en bij hevige regenwaterval fungeert dit als waterbufferbekken.
Daarnaast kozen we voor de klimaatrobuuste Zilverlindeboom voor de Rozenhoeve met een groene onderaanplant
Tot slot werken de fonteinen voor de trap van het Oud GemeenteHuis op gerecupereerd en gefilterd regenwater.
Ook een goed leesbare mobiliteit was een vraag bij het ontwerpen van het plein dat ingericht wordt als 'woonerf', maar ook als duurzame mobiliteitshub of 'hoppinpunt'.
Er kwam een duidelijk leesbaar nieuw fietspad – het oude was in feite onbestaand en zorgde in het verleden wel eens voor verwarring voor de fietser!!
2 verkeersluwe zones worden nu afgescheiden door de wegenis. De Frilinglei wordt terug rechtgetrokken volgens historisch plan en dit draagt bij tot een betere zichtbaarheid van het Oud GemeenteHuis en Rozenhoeve die beter tot hun recht komen.
Een beperkt aantal parkeerplaatsen werden behouden, maar daarnaast werd plaats gemaakt voor laadplaatsen, een snellader, deelautoparkeerplaatsen, gehandicaptenparkeerplaatsen, een vernieuwde toegankelijke bushalte, fietsenstallingen en een hub voor deelfietsen.
Het plein aan de kant van de Rozenhoeve kreeg ook de naam mee 'Bad Neuenahr-Ahrweiler-plein'. Dit verwijst naar onze zusterband met de stad in Duitsland. Ter bekrachtiging van die band werd er ook een informatief bord geplaatst en komt er een moderne schildering op de witte muur aan de Rozenhoeve.Het plein dat in feite ontworpen is om allerlei evenementen te laten plaats vinden, trouwrecepties, maar ook terrasjes en horeca, is helemaal klaar voor de toekomst.